Schouten Architecten

Lelystad / herontwikkeling winkelcentrum tot woningen

Een winkelcentrum in het centrum van Lelystad wordt ontwikkeld tot winkels op de begane grond en woningen op de verdiepingen. Het plan versterkt de in potentie aanwezige kwaliteiten van het gebouw en de appartementen zorgen voor een gevarieerde uitstraling van de nu nog gesloten en anonieme gevel.

 

De oorspronkelijke entree naar de winkels op de verdieping wordt nu ingezet als de entree voor de woningen op de verdiepingen. Door de roltrap te handhaven komen de bewoners als vanzelf op de eerste verdieping, met toegang tot de woningen en tot een gemeenschappelijk stadsbalkon die als luifel uitsteekt boven de entree op de begane grond. Door op de tweede verdieping stroken betonnen vloer te verwijderen kunnen licht en lucht diep doordringen in het gebouw. Op de eerste verdieping ontstaan er zo buitenruimtes voor de appartementen en een groene gemeenschappelijke ontsluiting.

 

Op de tweede verdieping is er een gemeenschappelijk dakterras. Door de nieuw gerealiseerde openingen in de dakvloer ontstaat er synergie tussen de buitenruimtes op de eerste en tweede verdieping.

 

Door het dak van de tweede verdieping te benutten voor zonnepanelen is het mogelijk en de ambitie de woningen niet alleen gasloos, maar ook energieneutraal te realiseren.

Ellewoutsdijk / 5 boswoningen

Aan de rand van een landgoed in Ellewoutsdijk is in overleg met de Rijksdienst een plan gemaakt voor vijf boswoningen.

De boswoningen bestaan uit lichtgewicht houten constructies op een viertal poeren. Door de boswoning  op te tillen, inclusief veranda, is het mogelijk dat de vegetatie van het bos doorloopt tot onder het huisje. Hiermee is de impact van de huisjes op het bos beperkt en blijft de beleving van het bos als zodanig intact.
De huisjes kunnen energieneutraal worden gerealiseerd, zonder aansluiting op het elektra-net, waardoor leidingwerk naar de huisjes tot een minimum kunnen worden beperkt.

Biddinghuizen / vrijstaande woning

Voor een jong gezin is dit huis ontworpen en is de aanvraag omgevingsvergunning gedaan.

De centrale hal biedt bij entree een doorzicht via de tuinkamer naar de tuin. Samen met de tuinkamer geeft de centrale hal toegang tot de verschillende ruimtes en maakt zo een flexibel gebruik van de begane grond mogelijk, geschikt zijn voor wonen, werken, voor langere termijn gasten ontvangen of op termijn beneden slapen. De begane grond is hoger dan de volgens het bouwbesluit geëiste minimale hoogte en de verschillende ruimtes zijn voorzien van hoge ramen, waardoor er lichte en prettige ruimtes ontstaan.

Het dak van de tuinkamer doet dienst als groot balkon voor de eerste verdieping. De royale buitenruimtes op verschillende niveaus maken flexibel gebruik en veel privacy voor de individuele bewoners mogelijk.

Dordrecht / Herbestemming rijksmonument aan de Groenmarkt

Het voormalige politiebureau aan de Groenmarkt in Dordrecht wordt ontwikkeld tot woningen.

Het pand stamt uit de 17e eeuw, maar is in 1913 verbouwd door de van origine Italiaans/ Duitse architect Carel Tenenti. Uit die tijd stammen de voorgevel en de interieurs van de begane grond en eerste verdieping.

In het plan blijft de monumentale architectuur met haar bijzondere ornamenten zowel in het exterieur als het interieur behouden en ervaarbaar. Zo blijven de monumentale centrale entree en vestibule haar dienst vervullen als gemeenschappelijke entree voor de woningen.

De zijentree, met de langwerpige ruimte erachter wordt ingezet als de toegang tot een gemeenschappelijke fietsenstalling. Hierdoor kunnen de gebruiksruimtes met de hoge monumentale ramen aan de straatzijde als zodanig in gebruik blijven.

De nieuwe woningen krijgen een gemeenschappelijk dakterras, op het zuiden, aan het water van de gracht.

Rotterdam / inbreiding, 5 woningen aan de Hordijk

De omgeving van de Hordijk is tijdens de 20e eeuw rigoureus veranderd, maar de Hordijk zelf is nog altijd herkenbaar als onderdeel van de oude dijkstructuren met lintbebouwing van het eiland IJsselmonde. Dat maakt de oude Hordijk tot een verrassing, verborgen tussen de moderne grootschalige bebouwing in de omgeving.

 

Het plan sluit aan bij de kleinschaligheid van de historische lintbebouwing aan de Hordijk en het nieuw te ontwikkelen woongebied aan noordzijde van het plangebied. In overleg met de afdelingen Stedenbouw en Welstand is er een plan opgesteld voor de herontwikkeling van de fietswinkel en werkplaats van Kleingeld aan de Hordijk.

 

De nieuwe woningen hebben een vormentaal die eigentijds is, met de lage uitbouwen met grote puien aan de tuinzijdes. Tegelijkertijd sluiten de kappen en de materialisering ervan aan op de vormentaal van de aangrenzende dijkwoningen.

 

De woningen zijn opgebouwd uit eenzelfde basistype waarvan de begane grond per kavel een eigen indeling heeft, al naar gelang de vorm van het kavel en de oriëntatie ten opzichte van de zon.

 

Hoogvliet /verbouwing oude schuur tot woonruimte

Een oude schuur bij een boerderij in Hoogvliet wordt verbouwd tot woonruimte. De oude kapconstructie dient te worden versterkt.

Door een open indeling en een vide blijft het ruimtelijke ervaring van de grote oude schuurruimte behouden en ontstaat er een lichte en prettige verblijfsruimte.

Dordrecht / binnenstedelijke transformatie

Een gebied tussen de Loverstraat, Vissstraat en de Voorstraat wordt getransformeerd en herontwikkeld tot woningen en een overdekte fietsparkeerplaats. Daarbij worden de intrinsieke kwaliteiten van monumentale onderdelen, zoals die van de oude drukkerij versterkt en hersteld.

Verbouwing kantoor Giessen

Giessen / verbouwing kantoor

Het kantoor van Schouten aan de Burgstraat in Giessen wordt in fasen opgeknapt en verbouwd.

 

De entree krijgt een nieuw representatief uiterlijk en het kantoor van Schouten Europe wordt uitgebreid met een ontwikkelruimte, waar nieuwe vegetarische producten worden ontwikkeld.

 

Verschillende onderdelen van de inrichting, de gevel en de installatie voldoen niet meer. De oude installatie wordt vervangen door een nieuwe energiezuinige installatie met warmteterugwinning. Bij het groot onderhoud van de gevel worden ook energielekken en koudebruggen aangepakt.

 

Utrecht / uitbreiding woonhuis

Aan de achterzijde van een woonhuis in Utrecht is een uitbreiding gerealiseerd.
Het raamhout en de houten gevelbekleding bestaan uit dezelfde verduurzaamde houtsoort.