Boomgaardhoekseweg

Hoogvliet /verbouwing oude schuur tot woonruimte

Een oude schuur bij een boerderij in Hoogvliet wordt verbouwd tot woonruimte. De oude kapconstructie dient te worden versterkt.

Door een open indeling en een vide blijft het ruimtelijke ervaring van de grote oude schuurruimte behouden en ontstaat er een lichte en prettige verblijfsruimte.

Loverstraat

Dordrecht / binnenstedelijke transformatie

Een gebied tussen de Loverstraat, Vissstraat en de Voorstraat wordt getransformeerd en herontwikkeld tot woningen en een overdekte fietsparkeerplaats. Daarbij worden de intrinsieke kwaliteiten van monumentale onderdelen, zoals die van de oude drukkerij versterkt en hersteld.

Verbouwing kantoor Giessen

Giessen / verbouwing kantoor

Het kantoor van Schouten aan de Burgstraat in Giessen wordt in fasen opgeknapt en verbouwd.

 

De entree krijgt een nieuw representatief uiterlijk en het kantoor van Schouten Europe wordt uitgebreid met een ontwikkelruimte, waar nieuwe vegetarische producten worden ontwikkeld.

 

Verschillende onderdelen van de inrichting, de gevel en de installatie voldoen niet meer. De oude installatie wordt vervangen door een nieuwe energiezuinige installatie met warmteterugwinning. Bij het groot onderhoud van de gevel worden ook energielekken en koudebruggen aangepakt.

 

Domineesberg

Rhenen / uitbreiding woonhuis

Aan de achterzijde wordt het woonhuis uitgebreid en verbouwd. Het huis krijgt een ruimere keuken en woonkamer. De relatie van de woonkamer en keuken met de tuin wordt hierdoor verbeterd.

 

Utrecht / uitbreiding woonhuis

Aan de achterzijde van een woonhuis in Utrecht is een uitbreiding gerealiseerd.
Het raamhout en de houten gevelbekleding bestaan uit dezelfde verduurzaamde houtsoort.

Kaarsentafel

Rotterdam / kaarsentafel

Voor de Lutherse Gemeente van de Andreaskerk in Rotterdam is een kaarsentafel gemaakt. Bij het schrijven in het voorbedeboek kan een kaars worden ontstoken. De tafel bestaat uit de in de kerk aanwezige materialen messing en mahoniehout. Het ontwerp is geinspireerd door de manier waarop baksteen-motieven zijn verwerkt in de architectuur van de kerk, ontworpen door architect B. van der Lecq.

 

Voor de uitvoering van de kaarsentafel is samengewerkt met Bink Meubel.

18e eeuwse Villa met koetshuis aan de Parklaan in Rotterdam.

Rotterdam / restauratie villa

opname-, teken- en ontwerpwerk voor de restauratie, renovatie en herbestemming van een 18e eeuwse Villa met koetshuis aan de Parklaan in Rotterdam.

Rotterdam / Gaten in de muur

documentaire, over de samenwerking van kunstenaars en architecten, direct na de tweede wereldoorlog in Rotterdam (100min.). Bekijk ook de website Gaten in de muur.

 

In 2005 leerde Jan Dirk Schouten monumentaal kunstenaar Ger van Iersel kennen en raakte onder de indruk van het vele werk dat hij gemaakt had in de openbare ruimte in de jaren 50, 60 en 70. Sindsdien heeft Jan Dirk een fascinatie voor de vele kunstwerken in en aan de gebouwen uit de wederopbouw. In 2011 ontstond het idee om dit onderwerp verder te onderzoeken en er een film over te maken.

 

Holes in the wall – teaser from jan dirk schouten on Vimeo.

 

De premiere van Gaten in de muur is op 4 juni 2016 in Kriterion, Groot Handelsgebouw, Rotterdam en wordt georganiseerd door het AFFR en het CBK Rotterdam.
klik hier voor reservering en meer informatie.

 

Het vooronderzoek voor de film en de film zelf werden financieel mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam.

 

Over Gaten in de muur
Na de oorlog, in de jaren van karigheid, woningnood, gebrek aan middelen en grondstoffen, zochten kunstenaars opnieuw naar een eenheid in kunst en architectuur. Het was een bloeitijd van nieuwe samenwerkingen tussen kunstenaars en architecten. In de jaren 60 raakten zij teleurgesteld en werd de zoektocht naar eenheid het liefst vergeten. In de film Gaten in de muur (100 minuten) vertellen zes plekken in Rotterdam de vergeten verhalen van kunstenaars en architecten die samen streefden naar een betere wereld. Gaten in de muur staat ook stil bij de vraag waarom we ons zo moeizaam verhouden tot ons recente verleden.

 

Onderzoek, filmplan en regie: Jan Dirk Schouten
Montage: Jaap de Goede
Geluidsnabewerking: Charly van Rest
Beeldcorrectie: Laurent Fluttert
Filmcoach: André Schreuders