Herbestemming winkels en oud naaiatelier

Dordrecht / herbestemming winkels en oud naaiatelier

Een winkelpand, een gemeentelijk monument uit de jaren 30 aan de Voorstraat, wordt gerenoveerd en ontwikkeld tot 2 winkels en 14 woningen. Daarbij wordt het oude karakter van de voorgevels met de hoge winkelruimtes in ere hersteld.

 

Het oude naaiatelier aan de achterzijde van het pand wordt opgeknapt en herbestemd tot woningen. Daarbij wordt de fundering versterkt en de gevels hersteld.

 

Het diepe winkelpand kende verschillende lichthoven om het daglicht diep in het pand te laten doordringen. Deze lichthoven en legramen zijn in de loop van de tijd afgetimmerd. In het ontwerp spelen deze lichthoven opnieuw een belangrijke rol. Ze worden hersteld en opnieuw ingezet om licht te brengen in het diepe kavel en zo te zorgen voor een prettige en mooie ontsluiting van de appartementen.

Voorstraat

Dordrecht / verbouwing monument tot levensloop bestendige woningen

De verdiepingen van het winkelpand op de hoek van de Visstraat en de Voorstraat worden verbouwd tot acht levensloop bestendige woningen. Daarnaast worden de gevels aangepakt en teruggebracht in de stijl die het na een brand in de jaren veertig kreeg.

 

Het pand kent een bijzondere historie. Het oude pand werd in de 19e eeuw rigoureus verbouwd. De gevels zijn na een brand in de jaren 40 opnieuw ingrijpend aangepast in een eclectische stijl. In het interieur zijn ook verschillende elementen bewaard gebleven, zoals kolommen en oude legramen. Samen met het muurrelief met netmotief aan de gevel verraden ze de invloed van architect van Ravensteijn, die niet veel eerder de Holland en de Kunstmin in Dordrecht realiseerde.

 

Het plan is om deze gevels in ere te herstellen en opnieuw te schilderen. In samenwerking met de afdeling Erfgoed van de Gemeente Dordrecht is er onderzoek gedaan naar het kleurgebruik in het pand en bij architectuur van van Ravesteijn in de Kunstmin en de Holland.

 

De band met het netmotief is in de jaren 80 vervangen door een luifel. Het idee is om de luifel te verwijderen en de band opnieuw aan te brengen.

 

De hoge ramen op de eerste verdieping worden hersteld en de entree van de woningen aan de Visstraat krijgt een nieuwe uitstraling die past bij de eclectische stijl van de gevel en geinspireerd op het werk van van Ravesteijn.

Boomgaardhoekseweg

Hoogvliet /verbouwing oude schuur tot woonruimte

Een oude schuur bij een boerderij in Hoogvliet wordt verbouwd tot woonruimte. De oude kapconstructie dient te worden versterkt.

Door een open indeling en een vide blijft het ruimtelijke ervaring van de grote oude schuurruimte behouden en ontstaat er een lichte en prettige verblijfsruimte.

Loverstraat

Dordrecht / binnenstedelijke transformatie

Een gebied tussen de Loverstraat, Vissstraat en de Voorstraat wordt getransformeerd en herontwikkeld tot woningen en een overdekte fietsparkeerplaats. Daarbij worden de intrinsieke kwaliteiten van monumentale onderdelen, zoals die van de oude drukkerij versterkt en hersteld.

Verbouwing kantoor Giessen

Giessen / verbouwing kantoor

Het kantoor van Schouten aan de Burgstraat in Giessen wordt in fasen opgeknapt en verbouwd.

 

De entree krijgt een nieuw representatief uiterlijk en het kantoor van Schouten Europe wordt uitgebreid met een ontwikkelruimte, waar nieuwe vegetarische producten worden ontwikkeld.

 

Verschillende onderdelen van de inrichting, de gevel en de installatie voldoen niet meer. De oude installatie wordt vervangen door een nieuwe energiezuinige installatie met warmteterugwinning. Bij het groot onderhoud van de gevel worden ook energielekken en koudebruggen aangepakt.

 

Verbouwing boerderij Eethen

Eethen / verbouwing boerderij

Een jaren 50 boerderijtje met schuur is in samenspraak met de eigenaars gerenoveerd en omgebouwd tot modern woonhuis.

 

Het pand is opgeknapt, geïsoleerd en voorzien van moderne gemakken met behoud van de originele uitstraling. Zo zijn de originele gevel met de baksteen gootdetailleringen, de grote schuurdeuren en de schokbetonnen raampjes van de schuur in het ontwerp opgenomen. In het interieur is de originele sporenkap van de schuur in het zicht gebleven en is het interieur van de paardenschuur, met bestrating en ruif in zijn geheel opgenomen in het ontwerp.

 

Een modern detail is de woonkeuken met de vide en de grote stalen pui met de openslaande schuurdeuren. De loopbrug in de vide is voorzien van antiek hekwerk, uitgezocht door de bewoners. Nog een leuk detail zijn de bedstedes op de overloop van het oude voorhuis, een idee van de vrouw des huizes. Voor als de kleinkinderen op visite komen.

herbestemming koetshuis

Wassenaar / herbestemming koetshuis

herbestemming van rijksmonument het koetshuis van het Landgoed de Wittenburg te Wassenaar.

 

De oude poort in het middenrisaliet wordt opnieuw ervaarbaar gemaakt door de entreepuien terug te leggen en de bestrating in de onderdoorgang door te laten lopen.

Daarnaast worden de oude openingen van de koetsdeuren opnieuw geopend en voorzien van glas. Hierdoor krijgt het koetshuis zijn oude charme terug en ontstaat er een licht en prettig interieur dat door de vele ramen en doorkijkjes een nauwe relatie aangaat met de tuin, het basse court en het bos rondom het landgoed.

 

Het pand wordt voorzien van duurzame isolatie, vloerverwarming en warmteterugwinning.