• Gaten in de muur

Rotterdam / Gaten in de muur

documentaire, over de samenwerking van kunstenaars en architecten, direct na de tweede wereldoorlog in Rotterdam (100min.). Bekijk ook de website Gaten in de muur.

 

In 2005 leerde Jan Dirk Schouten monumentaal kunstenaar Ger van Iersel kennen en raakte onder de indruk van het vele werk dat hij gemaakt had in de openbare ruimte in de jaren 50, 60 en 70. Sindsdien heeft Jan Dirk een fascinatie voor de vele kunstwerken in en aan de gebouwen uit de wederopbouw. In 2011 ontstond het idee om dit onderwerp verder te onderzoeken en er een film over te maken.

 

Holes in the wall – teaser from jan dirk schouten on Vimeo.

 

De premiere van Gaten in de muur is op 4 juni 2016 in Kriterion, Groot Handelsgebouw, Rotterdam en wordt georganiseerd door het AFFR en het CBK Rotterdam.
klik hier voor reservering en meer informatie.

 

Het vooronderzoek voor de film en de film zelf werden financieel mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam.

 

Over Gaten in de muur
Na de oorlog, in de jaren van karigheid, woningnood, gebrek aan middelen en grondstoffen, zochten kunstenaars opnieuw naar een eenheid in kunst en architectuur. Het was een bloeitijd van nieuwe samenwerkingen tussen kunstenaars en architecten. In de jaren 60 raakten zij teleurgesteld en werd de zoektocht naar eenheid het liefst vergeten. In de film Gaten in de muur (100 minuten) vertellen zes plekken in Rotterdam de vergeten verhalen van kunstenaars en architecten die samen streefden naar een betere wereld. Gaten in de muur staat ook stil bij de vraag waarom we ons zo moeizaam verhouden tot ons recente verleden.

 

Onderzoek, filmplan en regie: Jan Dirk Schouten
Montage: Jaap de Goede
Geluidsnabewerking: Charly van Rest
Beeldcorrectie: Laurent Fluttert
Filmcoach: André Schreuders

Datum

november 5, 2017

Categorie

ARCHITECTUUR, FILM