overhoeks

amsterdam / idee voor overhoeks

Naar aanleiding van een prijsvraag voor de herbestemming van de toren Overhoeks

 

Amsterdam moet opnieuw een vrijplaats van het denken worden.

 

De toren aan de oever van het IJ, staat als een baken aan het water en doet onwillekeurig herinneren aan de buitenlandse politieke vluchtelingen die tijdens de 17e en 18e eeuw naar Holland vluchtten en in Amsterdam een vrijplaats vonden om hun ideeen kenbaar te maken. Het water van het IJ vormde de verbinding met de wereld. Een nieuwe wereld werd ontdekt, niet alleen letterlijk, ook in het denken werden bestaande paden verlaten en nieuwe ruimtes verkend.

 

Door de basale prisma-achtigeverschijning van Toren Overhoeks en haar strategisch zichtbare plek aan het water, heeft het gebouw iets wat boven haar functie als gebouw uitstijgt. Toren Overhoeks kan meer voor de stad betekenen dan alleen maar een gebouw. Ze kan het symbool worden van Amsterdam als vrijplaats van het denken.

Door de toren te exploiteren als hotel wordt de nodige economische activiteit gegenereerd om het mogelijk te maken om denkers rond de wereld voor een bepaalde periode uit te nodigen voor een vrij verblijf in de stad Amsterdam.

Door het uitnodigen en samenbrengen van verschillende mensen met uiteenlopende ideeen kunnen er interessante dwarsverbanden ontstaan. Ontmoetingen worden gearrangeerd in het auditorium van Toren Overhoeks en in de stad. Bewoners van de stad en bezoekers uit de wereld nemen deel aan de gesprekken.

 

Amsterdam kent een groot potentieel aan expertise en denkkracht verdeeld over talloze organisaties en instituten. Door de verschillende organisaties te betrekken bij het uitnodigen van de denkers, wordt het potentieel aan denkkracht en expertise dat in Amsterdam aanwezig is ten volle benut en zichtbaar voor de stad en de wereld en kunnen grenzen van het denken worden overschreden.

 

De joodse allochtoon Spinoza legde in zijn Tractatus theologico politicus het functioneren van macht bloot in religie. Hierdoor was hij in staat nieuwe wegen van het denken te ontdekken. Iets vergelijkbaars moet nu weer gebeuren. Door de interventie van het denken wordt een nieuwe wereld ontdekt en wordt Amsterdam opnieuw een vrijplaats van het denken.

Datum

oktober 30, 2012

Categorie

ARCHITECTUUR