• havenpark - de groene route

rotterdam / havenpark – de groene route

Schouten Architecten heeft een prijsvraag gewonnen en is geselecteerd voor een onderzoek naar de herbestemming van het terein van de Rotterdamse Vuilverbranding (AVR). De opdracht is verleend door Gemeente Rotterdam en Galerie Hommes.

 

HAVENPARK
Het AVR terrein kan een sleutelpositie vervullen in de ontwikkeling van Charlois en het beeld dat we hebben van Rotterdam Zuid.

 

Het gebied moet pendant van het Euromastpark worden. Het nieuw te ontwikkelen Havenpark, is de missende schakel in een aaneenschakeling van groene ruimtes, een groene route van Rotterdam Noord naar Rotterdam Zuid.

 

Samen met revitalisatie van en verbinding met het Charloise Hoofd en het Karel de Stouteplein kan het AVR terrein zich ontwikkelen tot een duidelijke plek, een heldere groene entiteit.
De waarde hiervan blijft niet beperkt tot het terrein zelf, maar zal ook waarde toevoegen aan het omliggende woongebied en onze kijk op Rotterdam Zuid veranderen.
Op den duur kan de Maashavenkade, als tegenhanger van het park, zich verder ontwikkelen tot woon- en werkstrip met monumentale restanten uit het industriele verleden.

 

INSTALLATIE DE GROENE ROUTE

De installatie bestaat uit twee beelden waarin de route wordt gelopen, van het centrum van Rotterdam richting zuid en andersom, vanuit het Zuiderpark, richting noord. Ze eindigen allebei bij de voetgangersingangen van de Maastunnel bij wijze van spiegeling van de groene route aan weerszijden van de Maas. Door de twee beelden naast elkaar te zetten verdwijnt de hierarchie ertussen en word je gedwongen ze met nieuwe ogen te bekijken.

 

Jan Dirk Schouten: idee, scenario en regie,Floris van der Lee: camera, Ruben Broekhuis: camera assistentie, Reinier van Brummelen: editing en nabewerking
Laurend Fluttert: assistentie editing en nabewerking

 

Video

 

Link naar de video

 

Datum

oktober 30, 2012

Categorie

ARCHITECTUUR, FILM